Verder lopen met ‘etalagebenen’ bij Move!
Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dat kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’. Het is echter ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden als u sneller gaat lopen, fietst, traploopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in het bos of op het strand.
Wanneer u denkt dat u last heeft van claudicatio intermittens, dan is het goed om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Met een goede aanpak nemen de klachten op den duur meestal niet verder toe of zelfs af.
Als de aandoening langer bestaat kunt u ook last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Wondjes aan voet of been genezen minder goed en gaan soms zweren.
Roken is de grootste risicofactor. Als u een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed of suikerziekte heeft, kan u eerder etalagebenen krijgen. Ook overgewicht en te weinig beweging zijn risicofactoren. Soms ‘zit het in de familie’ en kunt u er weinig aan doen.
De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om de pijnklachten te verminderen en de risicofactoren te verminderen. Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut blijkt heel effectief te zijn. Onder deskundige begeleiding leert u uw manier van lopen verbeteren en kunt u steeds verder lopen zonder pijn. Dit voorkomt mogelijk een ingreep in het ziekenhuis (dotter of bypass), waarbij de vernauwing van het bloedvat wordt op geheven. Ook na zo’n operatie kan een fysiotherapeutisch onderzoek gewenst zijn.
Victor Hogers
t 0251 - 31 44 47
e victor hogers